Încet, încet, zilele încep să fie la fel de lungi precum nopţile. Din punct de vedere metronomic, florarul a început deja demult. Pe data de 20 martie putem spune că a început şi calendaristic. Iată că a sosit vremea să auzim din toate părţile: „Miroase a primăvară!“. Oamenii parcă au mai mult curaj să iasă pe afară şi sunt mai revigoraţi. La urma urmei, acestea sunt chiar primele zile cu vreme blândă ale anului, când în sfârşit ne putem reîncărca bateriile cu razele solare. Iar ochelarii de soare sunt din nou un obiect obligatoriu, atunci când ieşim din casă. În sfârşit ies primele floricele, iar buna dispoziţie îşi face loc în orice inimă. Chiar şi cei care lenevesc dimineaţa ceva mai mult timp în pat, se trezesc acum mai devreme şi mai uşor. Foarte mulţi dintre noi au chiar şi „fluturaşi în burtică“, deci sentimentul de primăvară începe să fie onorat în colectiv. Însă, de ce oare, reuşeşte anotimplu de primăvară să trezească în noi asemenea simţăminte minunate? De ce suntem îmbinaţi dintr-o dată să ieşim afară şi să avem aşa mult chef de viaţă?
Atunci când zilele devin mai lungi şi oamenii stau în soare mai mult timp, corpul începe să producă hormonii necesari. Astfel endomorfina, ostrogenul şi testosteronul vor fi produse în cantităţi mai mari. În afară de acest fapt, afară devinde din ce în ce mai cald şi ca urmare hainele devin mai subţiri, aşa încât acum pielea începe să fie mai mult expusă la razele solare. Astfel vitamina D, denumită şi vitamina soarelui, începe să fie produsă în cantitaţi din ce în ce emai mari.
Iată cum începem uşor, uşor să intrăm într-un ritm mai sprinten, pentru că odată ce zilele sunt invadate de lumină mai mult timp, corpul începe să producă tot mai puţină melatonină, denumită şi „hormonul somnului“. Ritmul dintre somn şi starea trează este mai regulat decât în anotimpurile mohorâte şi ca urmare aşa-zisa perioadă de „hibernare“ s-a încheiat. Acest lucru ne face să fim mult mai energici. Ne sculăm mult mai devreme şi avem mult mai mult spor. În plus în corpul nostru sunt „scuturaţi“ şi o serie de mulţi alţi hormoni care ne conferă sentimentul de fericire, aşa cum este şi serotonina.
Plantele care tocmai ies la iveală în culori puternice, cu miresme care sunt purtate de aer pretutindeni, reuşesc de asemenea să ne bine-dispună şi mai mult. Mulţumită temperaturilor mai blânde, care fac ca oamenii să devin mai empatici, a coktail-ului de hormoni din corp şi a multitudinii de impresii pozitive ce vin exterior, începem să ne simţim atraşi uni de alţi mai mult ca niciodată. Astfel, acum există cele mai bune condiţii să ne îndrăgostim, iar la mulţi dintre noi sentimentele încep să se plimbe pe un traseu de roller coaster.
Însă, debutul primăverii ne poate face să ne simţim oarecum suprasolicitaţi, lipsiţi de vlagă şi chiar obosiţi la început. Lupta corpului de a se adapta la temperaturile cu ceva grade în plus, care are ca umare creşterea tensiunii sangvine precum şi schimbările hormonale din organism, poate cu uşurinţă să ne doboare, conducând la bine-cunoscuta astenie de primăvară. În cazul în care faci parte din grupa oamenilor care nu reuşesc să-şi între uşor în ritm odată cu venirea primăverii, ţi-am pregătit aici o serie de sfaturi care să-ţi vină în ajutor:
Sfat 1: Astenia de primăvară poate fi cel mai bine evitată mai ales prin aerului proaspăt şi lumina zilei încă din timpul lunilor de iarnă, astfel încât adaptarea să nu mai pice atât de greu. Activităţiile sportive şi plimbările în aer curat şi în lumina dimineţii te vor ajuta de asemenea să-ţi revigorezi voia-bună şi „sentimentele de primăvară“ în general. Totodată, în acest mod reuşeşti să oferi organismului tău o doză puternică de oxigen, astfel încât circulaţia sangvină să-şi intre simplu în ritm. Exerciţiile uşoare cu ţintă clară de întindere şi relaxare musculară au de asemenea rolul să-ţi confere mai multă voioşie.
Sfat 2: Masajele şi duşurile wellness te vor înviora pur şi simplu şi vor face ca sângele să circule mai uşor. Trecerile de la apa caldă la cea rece sunt şi super stimulante totodată.
Sfat 3: Lumina delicată a dimineţii face foarte bine ochilor tăi. Ea poate să înbunătăţească funcţia de vedere şi să prevină într-o mică măsură orbirea la bătrâneţe. Astfel este bine să profiţi de soarele de dimineaţă într-un loc liniştit, fără ochelari sau lentile de contact. Nu trebuie decât să stai pur şi simplu în soare cu ochii închişi, mişcând ochii în sus şi în jos, precum şi de la stânga la dreapta. Lumina va pătrunde tandru prin pielea firavă a pleopelor. Prin efectuarea acestui execiţiu timp de cinci minute, producţia de vitamina D3 va fi stimulată în mod semnificativ.
Sfat 4: Foarte de folos împotriva oboseli sunt şi vitaminele. Pe parcursul iernii ne hrănim sărăcăcios în vitamine, iar din acest motiv rezervele de vinamine sunt la începutul primăverii aproape goale. Cel mai bine ar fi să mâncăm cât mai multe fructe şi legume. Mai ales fructele din sud, care s-au copt sub un soare puternic, precum: kivi, ananas sau citrice, pot ajuta acum mai mult ca oricând sistemul tău imunitar.
Sfat 5: Culorile puternice ale fructelor şi legumelor de sezon au rolul de a stimula creierul încă de la începutul anului. Un „kick“ suplimentar în acest sens îl poţi obţine purtând din nou haine în culori puternice sau bucurându-ţi ochiul cu un buchet de floricele pe care îl aduci în casă.
Noi sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să începi această primăvară cu bine, într-un mod fit, şi poate chiar am reuşit să te transformăm dintr-o persoană hibernală într-una care adoră soarele. Pentru că acum a sosit acea vreme care ne îmbie să ieşim afară, să ne încărcăm de energie solară, să flirtăm şi să ne bucurăm pur şi simplu de viaţă! Şi dacă totuşi cu sentimentele de primăvară şi cu ochelarii rozi tot nu iese socoteala, nu dispera: primăvara viitoare va sosi cu siguranţă!
Leave a Comment