„O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.”
Această afirmație a lui Charlie Chaplin este o înțelepciune a vieții, pe care nu numai comedienii o cunosc. Toată lumea se simte mai bine când zâmbește. Doar prin încordarea artificială a mușchilor noștri de mimică putem elibera hormonii fericirii în creierul nostru. Dar zâmbetul și râsul nu servesc doar sentimentul nostru de bunăstare, ci este indispensabil în comunicarea cu semenii noștri. Dar cum îți pui ochii sub reflectoarele potrivite, ca purtător de ochelari, pentru ca propriul zâmbet să se vadă cu adevărat? În această postare de blog, îți spunem care lentile îți susțin ochii în timp ce zâmbești.
Privirea noastră este una dintre cele mai importante mijloace de comunicare, pentru că ne trădează. Ea dezvăluie dacă și cu cine vrem să comunicăm și cum ne simțim. Când vine vorba de interacțiuni interpersonale, adesea privirea ne dezvăluie dacă interlocutorul nostru ne place sau nu. În cazul optim, semenii noștri simt simpatie pentru noi. Mai ales într-un context profesional, este un avantaj dacă de la bun început suntem simpatizați. Prin urmare, ochii noștri sunt implicați semnificativ în crearea unei situații plăcute de conversație. Dar mai ales în situații de stres, nu este ușor să ai mereu un zâmbet pe buze (sau în ochi).
Dar oare fiecare zâmbet e adevărat?
Acest lucru a fost studiat de către psihologul american Paul Ekman. Observarea sa asupra mușchilor faciali, care sunt activi la zâmbire, a dezvăluit că există 19 tipuri diferite de zâmbete. Cu toate acestea, doar una dintre cele 19 expresii faciale de râs este cu adevărat autentică și nu doar un semn de curtoazie, jenă sau timiditate.
Dacă ai cu adevărat ceva de râs, folosești inconștient mușchiul din jurul ochilor. Așa-numitul mușchi „orbicularis oculi”, care aparține mușchilor faciali, închide ochiul respectiv și închide pleoapele. Așadar, vine să ne înțepenim ochii, în care picioarele corbului nostru altfel dezlănțuite ies la iveală, dar aici sunt percepute simpatic. (În caz de râs puternic, se poate întâmpla chiar ca tensiunea musculară în cel mai adevărat sens al cuvântului să apese pe glanda lacrimală.) Pe de altă parte, putem controla poziția colțului gurii mult mai conștient. Dar asta nu este suficient pentru un zâmbet autentic.
Provocări pentru purtătorii de ochelari
Acum că știm cât de importanți sunt ochii noștri pentru o estetică simpatică, îi putem influența proactiv. Ca purtător de ochelari, acest lucru poate fi o provocare, deoarece există lentile între contactul ocular cu alte persoane. Acest aspect, odată și pentru totdeauna, nu trebuie să împiedice ca ochii noștri să fie văzuți cu exactitate. Astfel, de exemplu, acestea nu ar trebui să reflecte lumina în mod neplăcut.
Pontul nostru: lentile Super- anti reflective. Elimină aproape toate reflexiile de pe lentilă, astfel încât partenerul tău de conversație îți vede de fapt ochii, atunci când te privește.
Lentilele de ochelari cu dioptrii ridicate, pot face ca ochii să pară foarte diferiți. Deoarece, în funcție de slăbiciunea vederii, sunt necesare lentile mai groase. Dacă ai privirea la distanță foarte ridicată, ai nevoie de ochelari plus, care adesea iese gros spre exterior. Acest lucru face ca ochii să pară nefavorabil de mari. În cazul miopiei, însă, lentilele de minus îți fac ochii mai mici. Ambele efecte îți distorsionează zâmbetul astfel, încât să arate altfel, decât în realitate.
Pontul nostru: Lentile din plastic cu un indice de refracție ridicat. Acestea sunt mai subțiri și mai ușoare.
Ceea ce ne face nu doar să acționăm diferit, dar poate fi chiar un ucigaș absolut al conversației, sunt ochelarii de soare. Desigur, ele sunt un accesoriu de moda foarte „cool”, cu o funcție importantă pe timpul verii. Dar împiedică interlocutorul nostru să recunoască semnalele cruciale ale ochilor și expresiile noastre faciale. Aceasta înseamnă, că o situație de conversație plăcută este cu greu posibilă.
Pontul nostru: În cazul conversațiilor importante la aer liber, mai bine stai la umbră și ascunde-ți ochelarii de soare în toc. În mod alternativ, există și ochelari de soare cu lentile fotocromatici sau auto-nuanțatoare, care se adaptează la schimbarea condițiilor de lumină și astfel nu te obligă să-ți scoți ochelarii de soare.
Orice ai decide (fie lentile groase sau subțiri, pentru ochelari de soare fotocromatici sau oglindiți), un lucru pe care nu trebuie să-l uiți niciodată este:
Zâmbește!