În Germania, peste 41 de milioane de persoane cu vârsta de peste 16 ani poartă ochelari, ceea ce reprezintă aproape două treimi din toți adulții din Germania (66%). Iar tendința este în creștere. Similar în România. Așadar, cu o deficiență de vedere, faci parte din majoritatea clară a populației. Datorită unor vedete precum Joko Winterscheidt, Gigi Hadid, Demi Moore sau Mark Forster, ajutorul vizual a devenit un accesoriu indispensabil al modei. S-au dus zilele în care trebuia să-ți fie rușine cu ochelarii tăi! Dar cum îmi pot da seama, dacă am nevoie de ochelari?
Semne că ai nevoie de ochelari
Citești acest articol, deoarece, poate, te întrebi, dacă este normal să nu mai vezi totul sută la sută în focus. Este posibil să stai pe peron încercând să vezi când va sosi trenul. Dar nu reușești, decât atunci când te apropii de afișaj. Nu e chiar așa de rău, îți spui în mintea ta. Și uite, că în urmă cu câțiva ani, nu aveai nicio problemă cu descifrarea a ce era mai departe. E o prostie. Un alt semn, că s-ar putea să ai nevoie de ochelari, este durerea de cap. Dacă ochii tăi se străduiesc în mod constant să compenseze un deficit, acest lucru poate provoca o durere de cap. Menționează aceste simptome opticianului sau oftalmologului tău.
Scurtă listă de verificare pentru a vedea, dacă ai nevoie de ochelari:
- ochi uscați
- dureri de cap frecvente
- ochi obosiți în timpul lucrului la PC
- Probleme vizuale atunci când lucrezi la PC
- Nu poți citi bine literele mici
- Probleme de vedere în timpul condusului
- Probleme de vedere în întuneric
- Clipire frecventă și strâmbarea ochilor
- Dificultate în citirea ziarelor sau revistelor
- Imagini neclare sau duplicate pentru o perioadă scurtă de timp
Miopia: O problemă de internet?
În lumea noastră de muncă digitală, stăm nefiresc de mult timp în birouri, privind fix la un ecran aflat la câțiva centimetri distanță. Acest fenomen este cunoscut și sub numele de “fenomenul Apple” în Asia, deoarece tot mai mulți tineri suferă de miopie deoarece își petrec cea mai mare parte a zilei online și se uită la telefoanele mobile. Privitul la ecrane toată ziua este o presiune uriașă asupra ochilor. Ce poți face? Încearcă să nu te uiți la un ecran mai mult de douăzeci de minute la rând. Apoi, fă o scurtă pauză și antrenează-ți ochii, privind în depărtare din nou și din nou. Sfat suplimentar: Plimbările și activitățile în aer liber în weekend îți relaxează și ochii!
Care sunt erorile de refracție?
- Miopie
Persoanele cu miopie văd obiectele îndepărtate neclare. Cauza: Adesea, globul ocular este prea lung, razele de lumină nu se întâlnesc pe retină, ci în fața ei, imaginea devine neclară. Uneori, puterea de refracție a lentilei oculare este, de asemenea, prea mare, efectul este același. - Hipermetropie
Hipermetropia este exact opusul. În acest caz, ochiul este prea scurt în raport cu puterea sa de refracție, astfel încât în spatele retinei se produce o imagine neclară, încețoșată. - Astigmatism
În astigmatism, o cornee cu formă neregulată cauzează vedere încețoșată sau distorsionată. Această problemă îngreunează vederea la toate distanțele, indiferent de miopie sau hipermetropie.
La ce nivel de vedere am nevoie de ochelari?
Este greu de spus în general. Chiar și persoanele cu valori dioptrice de -0,25 pot avea probleme de vedere, care pot fi îmbunătățite sau corectate cu ajutorul ochelarilor. Pentru unele persoane, chiar și 1,5 dioptrii nu fac o diferență prea mare. Dar este mult mai relaxant pentru ochi să nu fie nevoiți să se încordeze tot timpul.
Când este vremea pentru a cumpăra ochelari?
Când anume ai nevoie de ochelari, este o problemă individuală și nu poate fi generalizată. Toate deficiențele de vedere se dezvoltă lent și cu greu perceptibil pe o perioadă de câteva luni și ani. Momentul în care trebuie să începi să porți ochelari este, în cele din urmă, o chestiune legată de senzația vizuală personală și de viața practică de zi cu zi. De obicei, vei purta noii ochelari doar sporadic în primele câteva săptămâni sau luni. Este nevoie de ceva timp pentru a te obișnui cu ele. Dar, după un timp, vei observa din ce în ce mai mult diferența dintre “a vedea fără ochelari” și “a vedea cu ochelari” și vei dori să-i pui automat.
Ce să fac, dacă simt că am nevoie de ochelari?
Sfatul numărul unu: Fă-ți un test oftalmologic profesionist! Un test oftalmologic online nu este niciodată suficient de precis și nu îți poate spune valorile exacte și gradul de eroare de refracție. Sfat: Este posibil să trebuiască să aștepți săptămâni întregi pentru o programare la un oftalmolog. Este mult mai rapid să mergi la un optician local.
Și dacă se dovedește că ai nevoie de ochelari de vedere, ochelari pentru protecție calculator sau ochelari de soare cu dioptrii, Edel-Optics este locul potrivit.
>>> Iată câteva sfaturi pentru începătorii în materie de ochelari, în ceea ce privește forma, mărimea și stilul noului accesoriu:
Ce formă și culoare de ochelari mi se potrivesc?
Cum găsesc mărimea potrivită de ochelari?
Cum funcționează ochelarii de protecție pentru calculator?
Cum pot obține ochelari de soare cu dioptrii?
Leave a Comment