Când vine vorba de ochi, pupile și priviri, opticienii noștri se află în elementul lor. Determinarea vederii slabe și astigmatismului face parte din activitatea zilnică la magazinele noastre. Dar ce să zicem de efectele iubirii asupra ochilor noștri? Este un caz pentru optometrii sau mai mult pentru cardiologi?
Întrucât Ziua Îndrăgostiților este chiar după colț și sperăm că arcul lui Cupidon stă deja țintit, se pune întrebarea: cât de tare deschide romantica fereastra către suflet. Noi, la Edel-Optics, nu dorim să te facem să vezi totul în roz cu ochelari roz, ci mai degrabă abordăm aceste întrebări.
Dragoste la prima vedere
Cei care deja își împart mediul cu partenerul actual de ani buni, pot zâmbi la acest fenomen. Pe de altă parte, alții, care se lipsesc unul pe celălalt complet, deja de la primul contact, jură prin dragoste la prima vedere. Dar ce se află în spatele acestui lucru?
În primul rând, trebuie să existe un factor care declanșează procesul biochimic de îndrăgostire. De fapt, o privire profundă în ochi poate fi suficientă pentru a declanșa procese hormonale în organismul nostru. Studiile arată că apreciem o față ca fiind mai atractivă atunci când avem contact ocular direct cu cealaltă persoană. Aceasta activează atât zonele responsabile de viața noastră emoțională, cât și centrele de recompensă din creier. Desigur, asta nu este suficient pentru a conjura iubirea veșnică, dar modelul de activare a creierului poate fi observat și la iubiții de lungă durată.
Dacă tânjești după o nouă iubire, nu poți pur și simplu să apeși pe un buton, pentru a începe acest proces, dar contactul vizual ajută. Este chiar baza, la care scopul nu este doar să dorești vizual pe cineva, ci ca sentimentul să fie reciproc. Pentru că numai atunci, când două perechi de ochi se întâlnesc și se aderă între ele, poate apărea un zâmbet. Și de aici începe magia. Neuronii din cortexul orbifrontal (în lobul frontal de deasupra soclurilor oculare) devin activi. Sunt responsabili de luarea deciziilor, controlul emoțional și interpretarea expresiilor faciale. Dacă două persoane au contact vizual și sunt într-adevăr atrași unul de celălalt, atunci această parte a creierului „se aprinde” în ambele părți, ca două becuri care sunt conectate între ele.
Așa faci ochii mari
Poți recunoaște un cuplu îndrăgostit prin faptul că ochii lor sunt complet pe celălalt. Pupilele devin semnificativ mai mari. „Creierul spune: încerc să adaug mai multe date”, explică Ștefan Verra, expert în limbajul corpului. Pupilele se dilată de bucurie sau de excitare sexuală. Într-o stare de emoție, o vezi brusc pe cealaltă persoană cu ochi complet diferiți. De aceea deviza este: privește, nu te holba! Deoarece dilatarea pupilelor este o reacție involuntară a sistemului nervos autonom, plăcile din ochi nu pot fi evitate. Este cu atât mai important să dozezi contactul vizual. Contactul ocular este esențial pentru comunicare. Are chiar un rol important în majoritatea interacțiunilor cu animale. În acest fel, amenințarea, interesul sau simpatia pot fi semnalate.
Să rămânem la simpatie. Reacția pupilelor poate dezvălui, dacă oamenii găsesc un contact ocular lung plăcut sau neplăcut. Dacă îți place aspectul altei persoane, reacționezi cu o dilatare mai mare a pupilelor. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie exagerat, pentru a evita perceperea privirii ca holbare (ceea ce ar conduce mai degrabă la o pierdere de simpatie). În cadrul experimentelor de la University College London cu aproximativ 500 de participanți, a fost nevoie de aproximativ trei secunde în medie, înainte ca oamenii să se simtă incomod.
Dacă pe data de 14.02. vei lua parte în viața de noapte, pentru a te arunca în fața săgeților lui Cupidon, nu uita de aceste trei reguli:
1. Nu poți forța pe nimeni la nimic, ci doar să-ți ții ochii deschiși
2. Dacă ai în vizor obiectul dorinței tale, nu-ți folosi zoom-ul
3. Siguranța înainte de toate! 😉