Soarele strălucește, iar termometrul arată deja peste 30 grade – o situație pe care în general o resimțim foarte plăcută. Și totuși, nu este de neglijat faptul că trupul nostru se confruntă în aceste momente cu o stare enormă de efort. Astfel, problemele de circulație sangvină și transpirația abundentă nu sunt deloc o raritate. Transpirația de pildă aparte ca un automatism al corpului, menit să declanșeze răcirea acestuia. Însă și vasele sangvine se dilată, provocând astfel o încetinire a circulației sângelui. Acest lucru poate conduce la o aprovizionare săracă a creierului cu oxigen, astfel încât trupul poate fi amenințat în curând de un colaps provocat de căldură.
În cele ce urmează vă oferim câteva sfaturi, menite să vă ajute să vă protejați sănătatea și să vă răcoriți, atunci când afară devine canicular.
Beți cât mai multe lichide
A se bea cât mai mult este foarte important și tocmai pe timpul verii acest lucru trebuie avut mereu în vedere, astfel încât să fie băuți pe zi cel puțin 3 litri de lichide, precum apă, suc diluat cu apă sau ceai. Băuturile reci sau cele cu gheață ar trebui evitate deoarece corpul va încerca să le încălzească la temperatura corpului. Urmările acestui proces sunt de regulă o transpirație și mai puternică și un disconfort gastric.
Hrănirea corectă
Alimentele ușoare, precum fructele bogate în apă, legumele, carnea de pește sau în general săracă în grăsime sunt foarte potrivite pentru zilele calde ale anului, deoarece ele nu vor suprasolicita fără rost sistemul digestiv. Ele nu ne vor face prea sătui și greoi, astfel încât să avem destulă energie să facem ceva frumos și să ieșim afară.
Mici momente răcoritoare – cubulețe de gheață, spray-uri & Co.
Există și câteva posibilități de răcorire rapidă. Câteva mângîieri pe frunte sau în zona coatelor cu un cubuleț de gheață pot avea un efect răcoritor minunat.
Și spray-ul special de împrospătare are un efect de răcorire fantastic, atunci când este folosit direct pe față sau la subsuori. Compresele reci cu gel sunt de găsit în orice gosodărie și nu sunt valabile doar în cazul umflăturilor și durerilor locale. Atunci când compresele au fost păstrate în congelator, nu este bine ca acestea să fie direct puse pe piele. Pentru a evita degerăturile cel mai bine ar fi ca acestea să fi împachetate la început într-o lavetă și apoi puse pe frunte, tâmple, ceafă, brațe și picioare.
Dușuri alternante
Atunci când nu avem timp să mergeți la bazin sau la lacul cel mai apropiat, ne putem foarte bine răcori și acasă. Dușurile alternante încep mereu cu apă călduță. După câteva minute trecându-se la apa rece. Aceasta se va repeta de câteva ori, pentru ca apoi să te simți ca nou născut. În afară de aceasta dușurile altenante influențează trupul într-un mod pozitiv: ele revigorează și detoxifiază, îmbunătățesc circulația sangvină și alungă indispoziția și energiile negative.
Îmbrăcămintea potrivită
Chiar și alegerea vestimentației poate avea o influență majoră asupra temperaturii corpului. În zilele calde de vară e bine să se aleagă haine super lejere și vaporoase, mai ales cele din bumbac sau alte țesături naturale sunt însoțitoarele perfecte pe vremea cu temperaturi înalte.
Protecția capului și a ochilor
Dacă vă aflați direct în soare, atunci efectele razelor acestuia sunt destul de puternice pentru cap. Pălăriile, șăpciile și șalurile vă vor fi de un real ajutor, pentru a vă proteja de posibilele insolații, accidente vasculare sau chiar de arsurile provocate de soare. În afară de aceasta luminozitatea puternică a zilelor de vară poate fi o povară suplimentară pentru ochi. Prin strângerea ochilor, omul încearcă automat să apere ochii de suprasolitare, dar tocmail acest lucru făcut în continuu poate duce la apariția durerilor de cap. Ochelarii de soare reprezintă deci soluția ideală pentru protecția ochilor și apărarea lor de razele ultraviolete.
3 DIY-idei de răcorire:
– Sticla cu apă caldă ceva mai altfel: umple sticla cu apă și pune-o la frigider pentru două ore. Pusă mai apoi între picioare ea vă poate oferi o senzație răcoritoare foarte plăcută.
– Șamponul cu ulei de arbore de ceai: adăugarea a 4-5 picături de uleri de arbore de ceai în șampon va răcori pielea capului pentru toată ziua.
– aveți nevoie de o reîmprospătare cu tact? Țineți vârfurile degetelor pentru scurt timp sub apa rece și masați-vă apoi ușor tâmplele.
Atenție:
Ia mereu în serios ceea ce-ți transmite corpul! Ai un sentiment de greață, slăbiciune sau amețeală? Atunci s-ar putea ca apariția unui colaps cauzat de căldură să fie tot mai aproape. Caută urgent umbra, bea multă apă și mănâncă ceva sărat. Dacă senzația de rău nu dispare, e timpul să mergi urgent la un doctor.
Leave a Comment