În prima parte a vocabularul nostru de optician ne-am hotărât să vă facem cunoştinţă mai îndeaproape cu termenii care au legătură cu diversele modele sau designuri de ochelari.
Rame de ochelari:
Prin noţiunea de ramă de ochelari se înţelege de regulă şi modelul de ochelari. Sortimentul de rame de ochelari este destul de ramnificat. Astfel, în ziua de azi, există rame confecţionate din diverse metale, material plastic sau chiar dintr-un mix compus din aceste două materiale. Se mai pot diferenţia şi următoarele forme: rame întregi, semi-rame sau ochelari fără rame. Ce material este cel mai potrivit depinde doar de preferinţele personale şi de compatibilitatea fiecăruia la un anumit material.
Ochelari de corecţie:
Prin noţiunea de ochelari de corecţie se înțelege toate tipurile de ochelari cu lentile dotate cu dioptrii. Fie că vine vorba de o pereche de ochelari de citit, cu viziune unică sau de vedere; ochelarii cu prescripţie au rolul de a corecta defectele de vedere şi să confere o imagine mai bună.
Ochelari de soare:
Ochelarii de soare au rolul de a proteja ochii de razele UV, care pot so provoace leziuni la nivelul acestora. Pentru a fi siguri că ochelarii de soare cumpăraţi îndeplinesc toate standardurile europene de protecţie şi că protecţie UV conferită este completă, e bine ca aceştia să fie întotdeauna însemnaţi cu simbolul CE pe braţe, în interior.
Ochelari aviator/pilot:
O piesă clasică în rândul ochelarilor de soare o reprezintă tipul de ochelari pilot. Semnele distinctive al tipului aviator sunt forma de lacrimă a lentilelor, ramele delicate şi puntea nazală dublă. Fie că vine vorba despre o ramă din metal, precum la modelul de ochelari pilot de la Michael Kors, Ray-Ban şi Prada Sport, sau de rame din material plastic, precum în cazul exmeplarelor de la Tom Ford, Carrera şi Gucci – cu un design tip aviator ești mereu conectat direct la pulsul timpului.
Ochelari fără rame:
Ochelarii lipsiţi de rame au de cele mai multe ori un design discret şi extrem de minimal. Ei sunt de regulă foarte potriviţi pentru persoanele cu faţa îngustă şi delicată, deoarece mai ales acest tip de faţă nu trebuie acoperit de o ramă masivă. În cazul tipului de ochelari fără rame lentilele sunt direct prinse pe braţele laterale ale ochelarilor şi sunt unite prin puntea nazală, ca de pildă la acest model marca Ray-Ban, sau ele pot fi susţinute printr-o ramă interioară, ca spre exemplu la acest model unisex de la Versace.
Ochelari cateye:
Design-ul cu forme frumos arcuite care amintesc de ochii unei pisici sau de un fluturaş – acesta este semnul distinctiv al ochelarilor cateye. Încă din anii ‘50-’60 tipul cateye a început să fie unul dintre modelele preferate ale damelor. Mai ales persoanele cu o formă a feţei ovală sau gen inimă sunt favorizate de tipul de ochelari cateye. Acest design denotă o feminitate deosebită şi conferă purtătoarelor o notă intelectuală şi senzuală totodată. În ziua de azi ochelarii cateye reprezintă foarte bine stilul vintage şi pot fi găsiţi în diverse culori şi mărimi – înguşti şi în formă de ochi de pisică precum modelul de ochelari de soare Vogue, într-o formă medie precum exemplarele de la Prada şi Burberry, în look oversize precum modelele de la Tom Ford, Dolce & Gabbana şi Michael Kors sau poate chiar într-un stil extravagant, ca de pildă ochelarii de soare Versace cu aplicaţii aurii.
Ochelari two tone:
Modelele, care întră în categoria ochelarilor tip two tone, se remarcă de regulă prin cromatica bicoloră tip degradeu a ramelor, indiferent de formă sau mărime. În cazul ochelarilor de corecţie partea de sus a ramelor au o culoare clasică care suportă un efect de decolorare până la transparenţă, observată în partea de jos a ramei. Şi ochelarii de soare cu efect two tone în culori clasice ies în evidenţă minunat, precum acest model negru-maro ce poartă semnătura Emporio Armani; însă ei pot fi chiar irezistibili datorită culorilor vioi, ca de pildă acest exemplar de la Polaroid.
Ochelari panto:
Dacă demult ochelarii gen panto erau consideraţi un simbol al artiştilor şi al tuturor celor care se considerau caracterizaţi de intelect şi individualitate, astăzi ei sunt un tip de ochelari trendy de cult. Ramele marcante de formă rotundă, precum şi forma uşor aplatizată a lentilelor în partea de sus sunt semnele distincte ale ochelarilor tip panto. Formă rotundă face ca conturul feţei să decină ceva mai îndulcit iar din acest motiv acest model vine foarte bine persoanelor cu chip dreptunghiular, dur. Însă, de regulă, ramele panto avantajează orice tip de faţă. Un adevărat eye-catcher de vară poate fi considerat de pildă acest exemplar Ray-Ban Erika sau acest model rotund tip panto-clasic de la Polaroid.
//www.instagram.com/p/Bj2KSrFlqAz/?hl=de&taken-by=livia_auer
Ochelari tip vizieră:
Ochelarii tip vizieră se remarcă prin forma lor uşor futuristă cu o lentilă care acoperă ambii ochi. Acest design este adesea întâlnit la ochelarii pentru sport, ca de exemplu la modelul Oakley Jawbreaker. Însă şi ochelarii de soare tip vizieră sunt extrem de atractivi şi foarte potriviţi celor care vor să iasă din tipare. Cu modele precum cel de la Versace, Ray-Ban sau Dolce & Gabbana poţi să faci din orice outfit o declaraţie fashion veritabilă.
Ochelari nylor:
Tipul de ochelari nylor nu se remarcă printr-o formă specială sau printr-un material aparte folosit, ci prin modul unic în care lentilele sunt fixate pe rame. Lentilele ochelarilor nylor sunt susţinute printr-un fir invizibil tip nylor, ultra rezistent, petrecut printr-o canelură sau crestătură de pe marginea lentilelor. Lentilele ochelarilor nylor sunt de regulă lăsate „libere” în partea de jos, astfel încât firul invizibil este întins pe marginea de jos a lentilelor, reuşind astfel să le susţină. Acest tip de ochelari vine foarte bine mai ales femeilor şi bărbaţilor cu un faţa îngustă, deoarece ei nu acoperă prea mult chipul.
Lorgnettes – ochelari tip monoclu:
Istoria monoclului a început prin secolul al XIII-lea. Prin termenul de lorgnettes se înţelege un instrument ajutător pentru văz, cu un mic element sprijinitor care permite ţinerea lui la nivelul ochilor. Exemplarele antice erau frumos împodobite cu elemente preţioase şi erau dotate cu un lănţişor de purtare în jurul gâtului. Pentru că moda vintage are o mare căutare, chiar şi în ziua de azi monoclul ar pute fi un accesoriu deosebit pentru o seară la operă, acolo, în locul unde şi-a găsit utilitatea ani de-a rândul.
În următoarea parte a vocabularului nostru de optician veţi afla mai multe despre diferitele modalităţi de prelucrare a lentilelor de ochelari, ce deficienţe de vedere există şi ce noţiuni vă sunt folositoare atunci când mergeţi la un control oftalmologic.
Leave a Comment