Să sperăm că nu! Din păcate, însă, nu poate fi exclus nici acest lucru. Se știe deja, că virușii corona se transmit în principal prin infecția cu picături. Un strănut sau o tusă de la partenerul infectat, și deja probabilitatea este mare, ca virusul urât să rămână blocat în gât și, în cel mai rău caz, să migreze în plămânii noștri. Cu toate acestea, există și riscul ca acesta să se infecteze prin contactul cu conjunctiva ochiului. Spre deosebire de mucoasa gurii și nasului, conjunctiva ca țesut absorbant, nu este dovedită, ci doar acceptată.
Dar pentru a fi pe partea sigură, poți evita, de asemenea, riscuri inutile în acest domeniu. În special ca purtător de lentile de contact, trebuie să te bucuri de ajutorul vizual cu precauție. Potrivit British Contact Lens Association, în prezent nu există dovezi că acest grup țintă prezintă un risc mai mare de infecție decât purtătorii de ochelari. Dar nu este un secret faptul că purtătorii de lentile de contact își ating ochii de minim două ori pe zi sau mai multe pentru a pune și a scoate lentilele. Dacă se întâmplă acest lucru fără ca mâinile să fie spălate corespunzător, lentila de contact poate deveni purtătorul virusului. Poziționat acolo, abia așteaptă să te freci la ochi și apoi să-ți atingi inconștient nasul sau gura.
Dacă suspiciunile actuale nu sunt confirmate și infecția cu COVID-19 prin intermediul aparatului vizual nu este posibil, virusurile din ochi nu trebuie subestimate. Deoarece există un alt pericol de conjunctivită, care poate să nu fie potențial fatală, dar este foarte neplăcută. Simptomele includ creșterea circulației sângelui și, astfel, înroșirea conjunctivului (vezi imaginea din titlu), umflarea conjunctivală, îngustarea fisurii pleoapelor, creșterea fluxului lacrimal, fotofobie (nu ar trebui să fie o problemă în carantină), lăcrimare, senzație de corp străin, arsură și uneori durere severă de ochi. În plus, pot apărea modificări ale mucoasei și a veziculelor.
Conjunctiva din ochi este o membrană mucoasă ca cea din gură sau nas. Mediul umed este binevenit pentru viruși și bacterii, unde se pot cuibării și se pot înmulți cu ușurință. Potrivit CCN Health, există rapoarte din China, că până la 3% dintre persoanele infectate cu corona au avut și conjunctivită. Cu lichid lacrimogen pe degete, aceste persoane ar putea fi teoretic multiplicatori potențiali ai infecției.
Cum mă pot proteja ochelarii de Corona?
Dacă îți lași lentilele de contact în cutie și folosești în schimb ochelari de vedere, ai făcut deja un pas mare. Desigur, ochelarii nu te protejează sută la sută (decât dacă sunt ochelari de siguranță, cum sunt cei folosiți de personalul medical). Dar ochelarii pot acționa ca un scut de protecție, dacă cineva de lângă tine strănută sau tușește și picăturile zboară spre ochii tăi. În plus, să nu ne frecăm la ochi atât de inconștient, atunci când purtăm ochelari, pe care de obicei trebuie să îi scoatem și să-i punem. Deci, în loc să-ți scoți ochii, ar trebui să consideri ochelarii de vedere ca o alternativă pentru lentilele de contact.