23 aprilie este Ziua Mondială a Ochelarilor în Germania: Dar de fapt ne sărbătorim ochelarii în fiecare zi, nu? Fără ei am arăta destul de proști la spălătorie – când cineva trebuie să ne clarifice, cum ar trebui de fapt să arate lenjeria albă… Îți vom povestii cui îi datorăm această mare invenție și ce loc de joacă creativ este lumea ajutoarelor vizuale în zilele noastre.
Poți să vezi ceva?
Această întrebare a fost probabil pusă destul de des în Evul Mediu. Până când savantul arab Ibn al-Heitam (cunoscut și sub numele de Alhazen) a făcut descoperirea revoluționară în secolul al X-lea, ce a făcut posibilă vederea mărită lucrurilor, cu ajutorul unei lentile semisferice din cristal de rocă. Dar a durat câteva secole până când descoperirile savantului au fost efectiv aplicate. Abia la sfârșitul secolului al XIII-lea, când lucrarea lui Ibn al-Heitam, „Tezaurul opticii”, a fost tradusă în latină, călugării italieni au dezvoltat așa-numita piatră de lectură din berilul de cristal de rocă – din care este derivat și numele de ochelari.
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Claritate pe băț
Mai întâi omul a trebuit să se descurce cu pietre de citit. Dar la scurt timp după aceea, primele lentile de la celebrul Cristalleri din Murano – Mecca de fabricare a sticlei, de lângă Veneția la acea vreme – au fost introduse în rame de lemn. Astfel ochelarii s-au născut, chiar dacă numai ca un instrument de citire pentru oamenii (bătrâni) hipermetropi. Oricum ar fi, ochelarii erau doar pentru cei bogați – mai ales că majoritatea populației nu putea citi deloc.
În secolele următoare, invenția a fost dezvoltată și mai departe, lentilele au fost montate în rame metalice care erau fie lorgnon pe un ac, așezate pe podul nasului, sau fixate în fața ochiului, numit monoclu. De fapt, ochelarii de vedere cu brațe nu au fost inventate până în secolul al XVIII-lea. Oamenii miopi au trebuit, de asemenea, să mai aștepte, ca să-și ușureze ochii – abia în secolul al XVI-lea s-au dezvoltat lentilele concave.
Descoperirea ochelarilor – și ochelari plătiți de stat
În secolul al XIX-lea, oamenii erau încă considerați slabi, atunci când trebuiau să poarte ochelari. Dar când pensionarii englezi cu vedere slabă urmau să fie recrutați în timpul Primului Război Mondial, l-i s-au prescris ochelari fără alte întrebări. Asta a fost ora nașterii ramelor, pe care le plătea statul, din care erau exact opt (!) modele diferite până în anii 1980.
În zilele noastre este greu de imaginat că vecinul, cel mai bun prieten, medicul și măcelarul din sat să aibă toți aceiași ochelari pe nas. Mai degrabă, suntem răsfățați de alegerea dintre zeci de mii de rame realizate dintr-o mare varietate de materiale. Progresul tehnic în ceea ce privește calitatea lentilelor este, de asemenea, remarcabil. Există varifocale, ochelari cu filtru de lumină albastră, ochelari pentru condus, pentru sport, cu protecție UV și aproape toate nuanțele curcubeului.
O adevărată echipă de campioni
Cel mai important fapt, ochelarii nu mai sunt doar un simplu ajutor pentru persoanele cu vedere slabă. Este mult, mult mai mult. Este cireașa de pe tortul stilului, spuma de lapte pe cafeaua cu gheață, ardeiul proaspăt măcinat pe farfuria de paște – oh, acum ne este foame. Foame pentru stil, mai exact! Prin urmare, pentru a sărbători Ziua Mondială a Ochelarilor, recomandăm să arunci o privire la meniul propriei noastre mărci, VOOY. Principiul minunat de Get 2, Pay 1 se aplică aici – adică felul principal plus desertul fără costuri suplimentare. Ochelari pentru birou, unul pentru parc, ochelari pentru sport, eleganți, la locul de muncă și ochelari de soare – posibilitățile sunt nelimitate, indiferent de tipul de persoană care vrei să fi în ziua respectivă, cum este vremea, ce ținută porți sau cum este capriciul. Ne gândim: Nu există o modalitate mai bună de a te sărbători pe tine însuți și ochelarii tăi. Și Ibn al-Heitam ar sări să danseze, deoarece invenția sa aduce viziune clară și bucurie atât de multor oameni.