,,Am Rolex la mână nu pentru timing,
am Day-Date pe mână doar pentru shining“
,,Nu merg cu Lambo la Ku’damm pentru că e rapid
Nu port ochelari de la Louis pentru că e soare“
Aceste versuri le cântă rapperul milionar selfmade Fler în piesa saTiming. Cine poartă două kile de aur la gât, cunoaște simbolurile statutului. Mesajul cântecului este deci clar:
Cine cheltuie zeci sau chiar sute de mii euro (respectiv franci elvețieni) pentru un ceas de lux, nu prea îi pasă de întrebuințarea acestuia. Căci timpul îl arată și ceasurile de mână, pe care le poți pescui uneori din pachetele de cereale. Deși este adevărat că unii producători de ceasuri se fălesc cu precizia modelelor lor, dacă ceasul de mână personal rămâne în urmă cu o secundă în 300 ani sau în trei milioane de ani, asta nu ar trebui să reprezinte un factor principal la decizia de achiziționare.
Dacă ar fi vorba de asta, fiecare ar trebui să poarte un Apple Watch sau alte ceasuri digitale. Căci acestea indică ora ceasului atomic. CEO-ul producătorului de ceasuri de lux din Elveția, IWC, merge chiar mai departe și declară că niciun om nu ar avea nevoie de un ceas mecanic. Nu ticăie bine? Ceea ce la prima ascultare pare un „Friendly Fire“ dăunător pentru afaceri, este doar o constatate inofensivă. Căci cine vrea să știe cât e ceasul, poate pur și simplu să se uite la telefonul mobil, la tabloul de bord al mașinii sale sau la primul turn de biserică.
Ceasurile nu sunt cu adevărat necesare, ci sunt dorite. Dar cum așa?
Este vorba despre beneficiul suplimentar emoțional. În primul rând este vorba despre statut, căci aproape oricine, care cunoaște valoarea mărcilor de ceasuri Rolex, Hublot sau Audemars Piguet, știe că cine poartă aceste bunuri de lux a reușit în viață. Cel puțin presupune asta. Astfel nu este o întâmplare că piața abundă de ceasuri falsificate și la mâna a doua. Este pur și simplu omenesc să vrei să te numeri și tu printre aceștia, chiar dacă nu poți să îți permiți.
La fel se întâmplă și cu ochelarii de soare și de vedere. Dacă pe ramele de ochelari sunt gravate numele mărcilor Tom Ford, Gucci, Prada sau Versace, atunci acest lucru reprezintă un statement. (Dacă logo-ul ar servi doar denumirii produsului, atunci s-ar putea afla la fel de bine și pe partea interioară.) La fel se întâmplă pentru ochelarii de soare de la Bvlgari, ochelarii de la Givenchy și alte accesorii de la Saint Laurent. Se vinde tot ce are nume de marcă.
Pe lângă efectul Veblen (care explică necesitatea obiectelor de statut), mai există și efectul Snob. Acesta afirmă că doar de la un anumit nivel de exclusivitate consumatorii acordă atenție bunurilor și în plus, pornesc de la premiza că bunul nu va fi achiziționat de un grup larg de consumatori. Aceasta din urmă se realizează prin diminuare artificială
deci de ex. prin oferta de ediții sau produse limitate, care sunt fabricate din materiale rare. Și aici devine interesant pe piața ceasurilor:
Luxul nu este despre fizică cuantică. Sau oare este?
Formula este simplă: Cu cât mai rar este materialul, cu atât mai exclusivist este produsul. De aceea aurul este mai valoros ca plasticul. Însă se poate adăuga un plus de originalitate metalelor prețioase cunoscute, obișnuite. Și anume cu materii prime, care literalmente nu sunt din lumea aceasta.
Printre acestea se numără printre altele, rocă de pe Marte sau rocă de meteorit, din care s-a fabricat de ex. cadranul de la Rolex Cosmograph Daytona. Producătorul genevez de ceasuri Romain Jerome a abordat fascinația Lunii, care există de la începutul omenirii. Acesta a utilizat la ceasurile de mână ale mărcii, pe lângă componente ale navetei spațiale Columbia, care a aterizat pe Lună, și bucățele din costumele spațiale ISS și praf selenar. Primul model al seriei inspirate de Lună a fost prezentat în anul 2008 și (bineînțeles) că este limitat la 1969 bucăți. Exclusivitatea a mai fost disipată prin alte serii de modele, totuși s-au epuizat deja multe variante ale acestor ceasuri unice. (Și asta la prețuri de la 15.000 până la 500.000 euro.)
Iceberg la proră!
Din seria Colecției DNA și conceput tot de marca elvețiană Romain Jerome este și ceasul Titanic-DNA Steampunk. Așa cum trădează deja numele, acesta conține piese din epava Titanicului. Ce poate părea pentru unii ceva macabru, nu e nimic mai presus ca exclusivitatea. Căci în timp ce roca ajunge mai mereu pe planeta noastră (cea mai mare parte arde la intrarea în atmosferă), în abisul marin există doar o singură dată legendarul Titanic. În prezent se construiește o succesoare, dar nu putem ști, desigur, că și aceasta se va ciocni de asemenea cu un iceberg și se va scufunda. Cu toate acestea, odată cu temperatura crescătoare a mării, scade cel puțin probabilitatea. Și astfel crește din nou raritatea acestui material, cât și exclusivitatea acestui ceas de lux.
Aceste ceasuri ,,radiază” exclusivitate
Ceasurile mărcii Panerai conțin substanțe radioactive, pentru a lumina cadranul pe întuneric. În anul 1915, când Guido Panerai a patentat Radiomir ca substanță pentru iluminat, aceasta a fost utilizată în scopuri practice, pentru ca militarul italian din prima linie să citească ora pe întuneric. Se pare că utilizarea radiului radioactiv la fabricarea ceasurilor nu a deranjat armata Forze Armate Italiane, cu toate că acesta reprezenta un pericol pentru sănătate. Cel puțin până în anul 1950 Apoi, Panerai a utilizat o nouă substanță pentru iluminat, numită Luminor, care conținea de asemenea un izotop radioactiv, dar cu toate acestea este mai puțin dăunător. În zilele de astăzi se utilizează doar materialul sigur Superluminova. Totuși, ceasurile radiază în continuare exclusivitate.
,,Prețios“ vine de la lemn prețios
Nu este un secret că lemnul poate fi un material foarte prețios. Cine deține mobilă din stejar, nuc sau cireș natural, știe despre ce vorbesc. La fabricarea ceasurilor, lemnul reprezintă un material prelucrat destul de rar. Aceasta din cauză că lemnul poate fi modelat/modificat mai ușor, dar trebuie să fie prelucrat intens, pentru a compensa punctele slabe în ceea ce privește robustețea și longevitatea. Prin urmare, doar producătorii de ceasuri, care stăpânesc adevărata măiestrie a meșteșugului, își permit astfel de experimente.
Marca elvețiană de ceasuri de lux Parmigiani Fleurier aparține definitiv acestora de mai sus și, odată cu Fleurier Tonda Woodstock, a adus pe piață primul ceas, care are o intarsie sofisticată de lemn pe cadran. Această tehnică complicată de decorare constă în așezarea pieselor de lemn una lângă alta și una peste altă pe o suprafață plană astfel încât este formată din nou o suprafață plană, care conține intarsii cu cromatică diferită și cu structuri diferite. Deoarece în cazul unui cadran, suprafața este extrem de redusă, procedura se dovedește foarte minuțioasă și complicată. La Parmigiani Fleurier Tonda Woodstock se regăsesc pe cadran peste 50 elemente individuale de lemn.
//www.instagram.com/p/49VgApAeXa/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=uo9akdjmzlt1&fbclid=IwAR0JebDVb6NshSoMvnuhaueXl8N1kOF1ydTVY05ys00VPyyai2q6SfrIeng
De la tact la ticăit
Tehnica ceasurilor și sportul cu motor trăiesc deja din cele mai vechi timpuri într-o simbioză fructuoasă. Producătorii de ceasuri au, printre altele, sarcina de a produce cronometre pentru curse. Și în schimb, ei sunt inspirați de dinamica și tehnica automobilelor sport. Această interacțiune i-a impulsionat pe frații Alexander și Dominik Kuhnle să pună bazele companiei Scalfaro în anul 2001, care proiectează ceasuri cu aspectul sportului cu motor și în acest scop, montează piese originale de la automobilele legendare ca Ferrari 250 GTO, Mercedes 300SL Gullwing sau Porsche 917. Pentru aceasta, Scalfaro cooperează parțial chiar împreună cu designerii renumiți de automobile ca Hans Mezger, care a realizat motoarele de la automobilele Porsche Le Mans.
În ciuda exemplarelor parțial foarte șocante din lumea ceasurilor, accesoriile cele mai iubite rămân totuși ochelarii de soare, care pot fi de asemenea foarte prețioși. Ca și la ceasuri, aici există o legătură cu sportul cu motor. Inspirată de asemenea de mașinile de curse Porsche, în anul 1972 a apărut compania Porsche Design, care produce printre altele, pe lângă articolele fashion și gențile clasice de voiaj clasice, și ceasuri și ochelari. Și ochelarii de soare de la 1>Porsche Design sunt foarte căutați pe piață datorită formei frumoase, care ne trimit cu gândul la caracterele unice ale simbolurilor automobilelor sport.
Când spui Carrera, cei mai mulți se gândesc probabil de asemenea la automobilele sport din districtul Stuttgart-Zuffenhausen Bineînțeles că această marcă este un producător de articole sport, care a început cu producția de ochelari sport și de ochelari pentru ski. Astăzi, Carrera reprezintă unul dintre cei mai importanți producători de ochelari de soare pentru domni și doamne. Numele mărcii provine din limba spaniolă și înseamnă ,,a alerga”, dar nu are nicio legătură cu modelul iconic de la Porsche, ci și-a găsit inspirația în cursa cea mai periculoasă din lume la vremea sa. Cursa Carrera Panamericana de șase zile a celebrat inaugurarea autostrăzii Pan-American, ce a declarat strânsa legătură cu sportul cu motor.
În ceea ce privește materialele, în lumea ochelarilor se consideră clasici ochelarii de soare din metal și ochelarii de soare din material plastic În cadrul acestor două tipuri de material există totuși și variante mai prețioase. De exemplu ochelarii de soare din titan, care este clar un material mai stabil și mai solid decât metalele utilizate în mod obișnuit. Ochelarii de soare din aluminiu sunt deosebit de ușori. Și dacă rama de ochelari trebuie să fie ușoară și solidă, atunci vă recomandăm ochelarii de soare din carbon (Ray-Ban Carbon Fibre). Acest material plastic întărit cu fibre de carbon este mai scump, dar oferă în schimb un confort foarte mare la purtare. Pe lângă aceasta, motto-ul nu este „Cine economisește, acela are“, ci „SEE AND BE SEEN“! 😉
Leave a Comment